Ez miez?

Szia. A nevem Bíró Nándor. 28 évesen szoftverfejlesztőként dolgozom. Sok dolog érdekel. Alapigazság azonban – ahogy Brian Tracy is mondta – sosem lesz elég időm mindenre. Ezáltal szelektálok a lehetőségek között és amelyik fontosabb, hasznosabb és/vagy jobban érdekel, azzal foglalkozom. Arra is rájöttem, hogy a blogírás jó. Egyrészt, fejleszti a fogalmazási készséget. Másrészt, legtöbben nem írnak vaktában (én sem, remélem). Ezt úgy értem, hogy amiről írok, annak többé-kevésbé utánajárok, utánaolvasok, ugyanis törekszem az igényességre és pontosságra. Ezen többletmunkával olyan információk birtokába is jutok, amelyeknek egyébként valószínűleg nem.

Hogy miről írok? Ami érdekel és szakmailag számomra fontos – tehát nem magánjellegű, de mégis közvetlenebb, mint egy könyv. 3 kategóriát választottam (+egyéb), ezeket lejjebb kifejtem.

Dev

Az IT világában elég nagy az érdeklődési köröm. Régebben ez a mobiloktól kezdve, a 3D modellezésen és zeneszerzésen át a hálózatokig terjedt ki. Újabban ez inkább elmozdult a webfejlesztés (főleg frontend), serverless architektúrák, internet of things, machine learning és clean code felé.

Középiskolás koromban már csinálgattam kis weboldalakat – illetve meglévőket módosítgattam. Akkoriban csak hobbi volt. Azóta láttam már ANSI C-t (sőt, vizsgáztam belőle (ráadásul sikeresen)),  tanultam Ruby on Rails-t (itt Ruby a programnyelv, Rails a keretrendszer), néha átlátom a php kódot, nem szeretem Java-t, szeretem viszont a JavaScriptet – ez utóbbiban dolgozok. A Ruby, a Rails és az ehhez kapcsolódó megoldások, gem-ek szimpatikusak, így ezekkel  is szerettem mókuskodni. A webdesign is érdekel, mivel sok honlapot láttam már és még fogok, így bennem is születnek elképzelések egy-egy designról. Azokat igyekszem megvalósítani (több-kevesebb sikerrel). A HTML és CSS is a “barátaim”.

Energia

Hangzatos és pozitív szó, szeretem. Nem szeretem viszont a nagyhatalmaktól/nagyvállalatoktól való függést és a magas számlákat. Nagy jövőt jósolok a megújuló energiáknak. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi környezetvédelmi és -gazdálkodási rendszer lehetne sokkal hatékonyabb. Ezek azok a tények, ami miatt ezt a kategóriát is választottam.

Műmen

A BME-n végeztem műszaki menedzserként, termékmenedzsment modulon. Érdekelnek a gazdasági események, a (cég)vezetési elméletek, a projektmenedzsment, a vállalatok működése, a stratégiai tervezések és maga a menedzser szemlélet és hozzáállás is. Érdeklődéssel figyelem a sikeres vezetők történeteit és tanácsait, járok Projektmenedzsment Klubdélutánokra és igyekszem a dolgok jó oldalát nézni – amellett, hogy tudom, hogy mindennek két (vagy több) oldala van. Az ikozaédernek például 20.

Ha esetleg olthatatlan vágyat érzek magamban, hogy olyanról írjak, amit még visítva sem tudok a fent említett kategóriák valamelyikébe illeszteni, akkor az az Egyéb kategóriába kerül.